vineri, 23 ianuarie 2015

Copilarie, copil fara etnie

         

Pentru tot ce facem sau intalnim suntem obisnuiti sa notam sau sa etichetam.Inainte de a nota un copil gandeste-te la nota pe care ti-ai da-o a sfarsitul zilei pentru tot ce ai facut ca profesor, educator, formator sau facilitator.

Uneori nu avem rabdare sau suficiente resurse de a descoperi potentialul din fiecare bucatica de om care sta in fata noastra.Nu avem ochi pentru a vedea cum suntem noi priviti de cei in fata carora ne prezentam intr-o sala de curs sau de grupa si ar trebui sa ne intrebam de ce nu putem vedea?De ce este atat de greu, ce ne incetoseaza privirea? Programele, planificarile, timpul?

Gaseste-ti timp pentru a vedea! Curata-ti lentilele sufletului si constiintei si priveste cum esti privit de cei din fata ta! Te privesc cu teama, cu admiratie, cu indiferenta, te privesc flamanzi si dornici sa le impartasesti din tainele stiintei? O privire atenta ne-ar putea usura misiunea de profesor si am descoperi cheia de bolta care sa sustina greutatea si importanta invataturilor transmise. Daca demult credeam ca misiunea mea este "copilul rom",cu tot potentialul creativ-constructive care sa-l fructific fara a impune vreo limita , in timp am descoperit ca atunci cand vorbim despre copilarie si tot ce inseamna ea, COPIII NU AU CULOARE, ETNIE, STATUT SOCIAL- COPIII AU COPILARIE! Aceasta este cheia misiunii mele si a motivatiei care ma arde si nu-mi da liniste mai ales atunci cand rasar si rezultate!