miercuri, 22 iulie 2015

Voluntari pentru "Multumesc"

Suntem in vacanta si ne bucuram de binecuvantarea zilelor calde care aduc cu ele evenimente minunate in cel mai frumos oras din tara, Brasov. La ora amiezei Piata Sfatului este toropita de soarele ce arde fara mila facand oamenii sa caute umbrele, locuri cu aer conditionat, tot ce le-ar putea oferi o doza de confort. Mai retrasi din multimea standurilor cu oferte de carte si muzica, ii zaresc pe ei, inimosii voluntari care au ales sa fie aici pentru a ca au simtit ca pot face bine pentru cei in nevoi, oferindu-le celor ce se perinda prin piata flyere in care este prezentata Fundatia „ Bucuria Darului” si cantina „ Multumesc”. Ma opresc pentru ca imi sunt dragi voluntarii, si pe masuta de la „ standul” lor vad si oferta de obiecte hand-made: semne de carte, bratari, lucrate cu multa daruire si speranta ca prin vanzarea lor se va putea aduce un plus de ajutor pentru hrana celor peste 300 de persoane pe care fundatia prin intermediul cantinei”Multumesc” le sustine si indruma.


Parte dintre obiecte sunt lucrate cu cei mai indemanatici beneficiari insa cele mai multe sunt lucrate de ei, de voluntarii tineri care-si pentrec zile din vacanta lucrand si oferind plus-valoare societatii civile. Aleg sa aflu mai multe de la ei si ii rog sa-mi povesteasca despre prezenta lor acolo in aceasta perioada. Un tanar mai curajos se ofera sa-mi povesteasca pe cand colegele lui au grija sa povesteasca cu trecatorii care curiosi se opresc sa arunce o privire asupra obiectelor de pe masa puse la vanzare si daca mai au timp sau bunavointa le asculta si pe fete cum povestesc despre misiunea cantinei „ Multumesc”. Marius Baiesu, tanarul voluntar imi povesteste despre Fundatia „Bucuria Darului” care a fost infiintata in anul 2013 avand ca proiect de suflet cantina „ Multumesc” care intre timp a ajuns sa deserveasca mai mult de 300 de persoane cu venituri modeste sau pentru care viata nu a insemnat altceva decat umilinta, pierderi si deznadejde. Acest proiect sta sub semnul credintei si al discretiei si tocmai de aceea reusesc sa faca fata cerintelor tot mai mari si dureroase, de cele mai multe ori. Pe langa hrana fizica pe care o primesc semenii nostri mai putin norocosi, primesc si hrana spirituala. Cand spun hrana spirituala nu ma refer la o conditionare a unui anumit rit religios sau indoctrinare ci pur si simplu sunt ascultati, indrumati dar mai mult de atat, respectati pentru ceea ce sunt, oameni ca si noi!

Pentru persoanele care figureaza in evidenta fundatiei si nu se pot deplasa, pranzul este dus acasa astfel incat hrana ajunge calda si proaspata pentru a bucura trupul si sufletul omului flamand.

Bucuria darului este si mai mare cand acesti oameni se pot ingriji si bucura de un dus cu tot ceea ce este necesar, de o masina de spalat si uscat care le curata hainele si le usuca si de o persoana dispusa sa le asculte bucuriile, necazurile, cererile dar in acelasi timp sa-i indrume si impreuna sa gaseasca solutii pentru mai bine. Parte dintre acestia mai reusesc fiind ajutati si consiliati pentru cautarea unui loc de munca pe masura abilitatilor si priceperilor si devin modele de succes pentru ceilalti beneficiari. Toate aceste daruri pot exista numai prin bunavointa noastra a celor ce intelegem necazul chiar daca nu am trecut prin el, a celor ce pot renunta la un pachet de tigari pentru a oferi mai mult decat un pranz pentru un om.

L-am intrebat pe Marius de ce a ales sa fie voluntar mai ales acum pe vacanta si raspunsul lui a fost: „pentru ca, in primul rand sunt crestin si familia ma sustine si in al doi-lea rand pentru ca imi place sa ajut si sa vad oamenii fericiti”. Spune ca pentru inceput, le-a fost mai greu sa iasa in strada si sa imparta flyere, sa le vorbeasca oamenilor grabiti sau prinsi cu treburi despre alti oameni cu alte treburi dar pentru ca au avut raspunsuri si reactii pozitive au continuat sa mearga mai departe cu bucurie si curaj.

Stiu ca in orasul nostru sunt multi oameni care doresc sa faca binele dar nu stiu unde sa se indrepte. Orice forma de ajutor este binevenita incepand de la alimente, haine si incaltaminte si pana la plata unui pranz pentru o zi sau mai multe pentru o persoana. Mi-am luat la revedere de la voluntari si in drumul catre casa ma gandeam sa va sriu si voua oameni minunati sa va indemn sa traiti bucuria darului, bucuria de a fi de folos si ajutor si de a aduce un dram de alinare unei societati bolnave de indiferenta. Nu uitati, cantina „Multumesc” este locul in care multe suflete gasesc o masa calda, buna si sanatoasa care pentru cateva ore le face viata mai buna, si locul in care TU, EU, NOI suntem asteptati sa daruim.mai multe despre FUNDATIA "BUCURIA DARULUI"