luni, 22 ianuarie 2018

La mulți ani, vrăjitoareo! - frânturi din lumea mistică a trecutului

Se apropiau sărbătorile de Crăciun și tata lucra zi-lumină și la fabrică și acasă să facă tulumbe pentru cârnați și tăvi de cozonac. În mâinile lui tabla de inox prindea viață și cânta. Eu eram ucenicul preferat căci mă pricepeam la trasat și la ținut nicovala pentru a face marginile. Aburii de la apa tare îi ardeau plămânii tatălui dar el continua să lucreze și să bombănească că nici unul dintre băieții lui nu-i calcă pe urme. La un moment dat mama se duce la ușă să vadă cine bate. Era lucru rar când se bătea la noi la ușă, atunci știam că nu-i musai de bine. A revenit în bucătărie mai gălbejită de cât o făcuse foamea și schimbul de noapte de la fabrică.
- Niște militari…te caută pe tine Alino mamă!
-  De ce?
Nu știu, du-te vezi.
Tata a rămas cu ciocanul suspendat și nu știa ce să facă cu el. I-ar fi fost la îndemână să-mi arunce cu el în cap dar…armata era cu mine!

-         Bună seara, eu sunt Alina, vă pot fi de ajutor?
-         Da, ne-a trimis Gabi.
Hmmm, Gabi era fata din cartierul de vizavi care-mi trimitea în ultima vreme clienți și cliente tot mai ușchite ce mă puneau în dificultate cu tata și chiar vecinii. Acum îmi trimisese patru bărbați din cadrul armatei.
-         Poftiți înăuntru!
Am intrat cu ei la mine în camera fără nici o urmă de emoție, mă frământa doar gândul la ce-i voi spune tatei.
-         Uite, zice unul de se așezase în capul mesei și se părea a fi șeful și cel mai afectat, am venit să ne dai în cărți pentru o problemă. Din buzunarul de la piept a scos un pachet nou de cărți.
-         Am cărțile mele…
-         Aș prefera să le folosețti pe acestea noi. Se fumează aici?
-         Nu, dar văd că ești agitat așa că poți fuma.
Pe rând am văzut cărțile pentru fiecare. Pentru trei dintre ei treaba era urâtă, se lăsa cu mari pagube din adunare de stat. Pentru ultimul urma să fie un an nou care să-i aducă împlinirea unui vis mare în ceea ce privea familia lui. Totuși, deși era caz de pușcărie, nici unul dintre bărbații aceia nu aveau să treacă rin ea.
La finalul sesiunii, cel care părea a fi șeful, mi-a plătit pentru toți. Înainte de a pleca m-a privit fix în ochi ți m-a întrebat:
-         Ai prieten?
-         Nu !
-         Bine, dacă se va adeveri ce ai spus din cărți vom veni aici toți în dimineața de revelion și te vom lua cu noi la revelionul militarilor de la popasul Dragodana!
În bucătărie i-am spus tatei adevărul pentru care venise oamenii la mine, să le ghicesc! Eram bucuroasă ca aveam bani să ne putem lua de mâncare…patruzeci de lei erau mulți pe atunci și mama știa cum să facă piața pentru aproape o săptămână să mâncam doisprezece guri măcar o masă pe zi.
Zilele au trecut luând cu ele și Crăciunul și uite cum în dimineața de revelion mă trezesc la ușă cu cel de părea șeful.
-         Pot intra?
-         Poftim.
-         Auzi, vino să te îmbrățișez și fugi după aceea de te îmbracă să mergi la chef cu noi.
-         De ce?
-         S-a adeverit ce ai spus. A fost groasă treaba. Îm timpul în care eu și ceilalți eram de serviciu pe unitate, niste soldați s-au îmbătat, au luat armele și au plecat la plimbare. Dar am scăpat cu toții că au fost găsiți și nu au făcut rău nimănui. Celălalt coleg, e și mai norocos, a primit repartiție pentru un apartament aici în cartier. A scăpat în sfârșit de cutra de soacră-sa! Hai, pregătește-te că te aștept în mașină cu fetele!
-         Stai, nu merg că vine prietenul meu de la Câmpina.
-         Ai zis că nu ai!
-         Nu tot ce zic se și potrivește! Un an nou mai bun să aveți!
-         La mulți ani vrăjitoareo!

Nu m-am dus la petrecere pentru că nu aveam haine de sindrofii. Nu aveam nici încălțări omenești de toată ziua care să-mi țină picioarele calde. O pereche de expadrile erau toată averea mea. Cu ele rămăsesem după ce-mi luase pe furiș nepotul ghetele primite cadou și le vânduse. Pentru mine nu era disponibilă zâna bună să-mi facă o caleașcă din dovleac…dovlecii nu cresc iarna!

                      Să găsim răul cu oul, zic!
                      Hai să te poliesc!
                      Unde-i ursitul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu